Login
Toon overzicht alle artikelen
Toon alle artikelen

DVVA 14 speelt goed, maar vergeet te scoren

Geschreven op woensdag 21 september 2011, 12:35u door Tim Cardol


DVVA 14 is het seizoen begonnen met een 2-0 nederlaag. Tegen 4e-klasser SC Overamstel 2 werd er goed gespeeld, maar minder goed met de kansen omgesprongen. 


Waar de hele Amsterdamse zomer zich gekenmerkt had door regen en het bij tijd en wijle slechts koud was geweest, vond het keurkorps van Jan Doggen en kersvers coach David Rozema zichzelf op de dag van de eerste officiele krachtmeting terug op een zonnig en benauwend warm Sportpark Middenmeer. De door wietdampen omhulde tegenstander deden vermoeden dat het wel eens een rustige pot zomeravondvoetbal kon gaan worden, maar door de zware omstandigheden was er daarvan geenszins sprake. 

Net als in de met 2-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Ankaraspor, stuurde David de geelzwarte leeuwen in de beproefde kerstboomopstelling het veld in. Een winnend coach heeft altijd gelijk, immers. 

In de eerste helft ontspon zich een gelijkwaardige wedstrijd die het op papier bestaande krachtsverschil teniet deed. Overamstel betoonde zich individueel sterk, maar met verzorgd combinatievoetbal en een stevige dosis duelkracht liet DVVA 14 zich niet onbetuigd. De wedstrijd die volgde was er eentje die tot weinig grote kansen leidde. 

Het zou dan ook een terecht zijn geweest als er met 0-0 de kleedkamer in zou worden gegaan. Toch kreeg DVVA 14 op slag van rust een tegenvaller te verwerken. Een van de middenvelders van Overamstel ontdeed zich op de rand van de zestien van zijn tegenstander en wist met een fraai schot in de bovenhoek Erwin Gorter te verschalken. Met een 1-0 achterstand werd er dan ook gerust. 

Getergd door de onnodige achterstand en gesterkt in het vertrouwen over het getoonde spel, ging het 14e in de tweede helft furieus op zoek naar de gelijkmaker. De in de tweede helft ingevallen nestor Pieter Nieuwenhuis speelde één van de hoofdrollen in het spervuur dat werd geopend op de gelegenheidskeeper van Overamstel. Met een schot net naast uit een strak aangesneden voorzet van Tim Cardol en een knappe kopbal uit een voorzet van de rechterkant van Teun werd de sluitpost van de heren uit Watergraafsmeer al in verlegenheid gebracht. Niet veel later was de keeper echter volledig kansloos toen een voorzet vanaf links Bas Nijmeijer vanaf luttele meters voor de goal in staat stelde vrij in te schieten. 

Of het nu een polletje was, overconcentratie of toch de angst om deze opgelegde kans om zeep te helpen, een mislukt schot van dhr. Nijmeijer volgde dat tot ontzetting van alles wat Geelzwart een warm hart toedraagt langs de verkeerde kant van de tweede paal hobbelde. SC Overamstel lag beduusd op de rug, maar het leefde nog steeds. 

Enkele kleinere kansen voor onder meer Niek Benedictus en Miquel Burnos volgden nog, maar naarmate de tweede helft vorderde sloop de slordigheid in het spel van het 14e en groeide bij Overamstel weer de hoop dat een eerste bekeroverwinning alsnog uit het vuur kon worden gesleept. 

Tien minuten voor tijd, toen de Overamstelaars langzaam onder de geelzwarte druk vandaan leken te komen, werd de wedstrijd dan ook definitief in het slot gegooid. Miscommunicatie tussen Niek en aanvoerder Jan Doggen leidde tot balverlies bij laatstgenoemde. Vanaf de rand van het strafschopgebied werd Erwin Gorter getrakteerd op een op het oog houdbaar schot. Erwin verkeek zich echter en zo verdween het schot alsnog tergend langzaam in de goal. 2-0 voor Overamstel wedstrijd gespeeld. 

Een teleurstellend verlies in de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen. Toch biedt het vertoonde spel zeker vertrouwen voor het begin van de competitie. Op 17 september gaat het echt beginnen om half3 thuis tegen VVGA 2.