Login
Toon overzicht alle artikelen
Toon alle artikelen

DVVA13 (het veertiende) komt ongeschonden uit winterstop

Geschreven op zondag 13 januari 2013, 16:11u door Rick Busscher


Het veertiende kijkt tevreden terug op de eerste seizoenshelft. Het team heeft bewezen te beschikken over een uiterst solide verdediging en kan de (vaak afwezige) toeschouwers bij vlagen trakteren op verzorgd aanvallend voetbal en dan met name op dodelijk efficiënt uitgevoerde counters. Bovendien is de selectie door een hoge trainingsopkomst fit en beschikken de spelers over een winnaarsmentaliteit die een gemiddelde mannelijke profwielrenner niet zou misstaan. Het is dan ook geen verassing dat de geelzwarte leeuwen op koers liggen om te eindigen in de bovenste regionen van de competitie; menig speler durft het k-woord zelfs al buiten de derde helft in de mond te nemen.

De winterstop kwam dan ook uiterst ongelegen voor het keurkorps van Jan Doggen. Kon de ingezette lijn worden voortgezet of zouden de feestmalen, drankfestijnen en eindloze raves hun sporen te nadrukkelijk hebben nagelaten? De vuurproef was op zaterdag 13 januari uit tegen WV-HEDW 18. Een team uit de krochten van de competitie dat niettemin moeilijk is te verslaan, zo had het gelijkspel tegen de koploper Kadoelen bewezen.

De voorbereiding van de geelzwarte leeuwen op deze wedstrijd liet te wensen over. De trainingsopkomst was laag en menig speler kon vrijdagnacht geen weerstand bieden tegen de verleidingen die de stad van West tot Oost te bieden had. Om deze reden wellicht geprikkeld door enige schuldbewustheid, startte DVVA de wedstrijd scherp. De mandekking was in orde en duels werden niet geschroomd en vaak wel gewonnen. Het enigszins aanvallende positiespel bevatte meer dan een aantal lacunes, maar was van voldoende niveau om te resulteren in een licht veldoverwicht. Dit werd omgezet in een aantal kleine kansen, maar inzetten van onder andere Tim, Kris en Jonathan werden gekeerd. Ook een avontuurlijk schot uit de tweede lijn van Niek werd via de binnenkant van de paal en de rug van de keeper wonderlijk genoeg niet tot doelpunt gepromoveerd.

Toch konden de geelzwarte leeuwen tijdens de rust opwarmen met een verdiende voorsprong. Vlak voor het laatste fluitsignaal van de eerste helft werd de bal door het middenveld op Tim ingespeeld, die de bal behendig bij Simon wist neer te leggen. Na een korte rush langs de achterlijn wist de immer ijverige jongste telg van het team de bal hard bij de eerste paal in te schieten.

De aanvallende pretenties van WV HEDW – in zoverre die er überhaupt waren – leken in de tweede helft in zijn geheel met de noorderzon vertrokken te zijn. Het veertiende wist de keuze van de gastheer voor de catenaccio evenwel niet af te straffen, waardoor de wedstrijd het eerste halfuur van de tweede helft leek dood te bloeden. Het laatste kwartier besloot WV-HEDW één van de zes of zeven verdedigend ingestelde spelers door te schuiven naar het middenveld. Een situatie waar DVVA13 niet direct raad mee wist, met enkele gevaarlijke uitbraken van WV-HEDW als gevolg. Eén van deze uitbraken resulteerde in een toegekende vrije bal op de rand van de zestien. Twitterkeeper Thijs maakte met een klassieke zweefduik als reactie op de venijnig inschoten vrije bal de eventuele hoop van WV-HEDW op een gelijkspel met de grond gelijk. Kort daarna vond de scheidsrechter het mooi geweest en luidde hij de derde helft in.

Ook in de derde helft was er nog sprake van enige druk op de schouders van de spelers van het veertiende. Met de fysieke afwezigheid van Bas Kolijn (WhatsAppend is hij immer aanwezig) was het maar zeer de vraag of het team beschikte over voldoende stootkracht om zich in deze helft succesvol staande te houden. Zoals het echte geelzwarte leeuwen betaamt, ontbrak het niet aan moed zo bewees Teun met de opmerking dat hij “er niet aan moest denken om eerder weg te gaan dan die gasten aan de bar”. Door het koude weer en het daarmee samenhangende risico op het dichtvriezen van fietssloten, zagen Teun en zijn wapenbroeders zich echter toch genoodzaakt om eerder dan de stamgasten af te zwaaien. Gelet op het eerdere verloop van de middag zal WV-HEDW hebben begrepen dat dit een pyrrusoverwinning  betrof.

Door: Rick Busscher